27 April 2009

Kenapa masih belum berumahtangga...

Mungkin anda pernah diajukan soalan , “kenapa masih belum berumahtangga lagi?” Jawapan yang lazim diberi adalah, “Tidak ada jodoh lagi..” Mungkin selepas ini anda akan mempunyai jawapan yang lebih sesuai ..

Jodoh, rezeki, ajal dan maut adalah takdir Allah s.w.t.

Allah s.w.t telah berfirman di dalam surah Al-Hadid ayat 22, “Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu lalu menentukan keadaan makhluk-makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna.”

Di dalam kitab Fathul Bari, Al-Hafiz Ibnu Hajar mencerita bahawa seorang ulama sunni pernah berkata, “Jika Dia menghalangimu atas apa yang menjadi hakmu, bererti Dia telah menzalimimu; tetapi jika Dia menghalangi kerana sesuatu yang ada padaNya, maka sesungguhnya Dia memberikan rahmatNya kepada sesiapa saja yang dikehendakiNya.

Jodoh kita telah pun ditentukan oleh Tuhan.. Apabila tuhan menghalangi sesuatu dari seseorang kerana kehendakNya.. sudah tentu halangan tersebut merupakan “sesuatu yang terbaik”, kerana Tuhan Maha Mengetahui... Apabila Tuhan telah memutuskan “sesuatu yang terbaik” kepada makhlukNya.. bermakna tuhan sedang melimpahkan rahmatNya kepada makhluk itu...

Mungkin selepas ini.. ketika disoal oleh kaum keluarga dan sahabat-handai, “kenapa masih belum berumahtangga lagi?”, jawapan yang sesuai adalah, “semua ini adalah rahmat Allah.”

*Kepada yg sudah berumahtangga.. semoga berbahagia.. kepada yg sedang merancang... semoga tertunai segalanya.. kepada yg masih mencari.. semoga bertemu dgn seseorang yg dikehendaki... bagi yang belum merasai nikmat bercinta... semoga tabah menghadapi dugaanNya... pokoknya... Semoga Allah memberikan rahmat dan hidayaNYA kepada kita semua... Amin..

No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin