05 September 2009

Duri Pun Mendatangkan Pahala

Sesungguhnya anugerah ALLAH Taala itu amatlah luas, ganjarannya kepada para hamba-Nya amatlah besar dan pahala-Nya amatlah banyak... Apa yang harus dilakukan oleh seseorang adalah bersyukur ketika dalam senang dan bersabar ketika dalam keadaan susah sambil menunggu pertolongan ALLAH, Tuhan bumi dan langit, Nabi SAW bersabda yang bermaksud:

"Tidaklah orang muslim ditimpa kesukaran dan keletihan, dukacita dan sedih, penderitaan dan kemurungan, bahkan duri yang menusuknya sekali pun, melainkan ALLAH mengampuni dosa-dosanya" (Hr. Al-Bukhari dan Muslim)

Alangkah bahagianya umat islam hidup di bawah naungan agama agung ini, dimana ALLAH telah memberikan pelbagai anugerah kepada para pemeluknya, melimpahkan nikmat dan anugeran-Nya kepada mereka sepanjang pagi dan petang.

Kesukaran dan kesulitan pasti mendatangkan ganjaran pahala bagi setiap muslim. Sakit baginya merupakan pahala. Kesedihan dan kemurungan baginya merupakan pahala. Kesenangan dan penderitaan baginya adalah pahala. Bahkan duri yang menusuk kaki atau tangannya pun akan mendatangkan ganjaran pahala.

Sabar pasti mengatakan betapa cepat pertolongan datang. Siapa percaya ALLAH dalam setiap urusan pasti selamat. Siapa takut kepada ALLAH pasti dia tidak akan menderita. Siapa mengharapkan-Nya, maka Dia selalu bersamanya.

Ibn Masud pernah mendatangi Nabi s.a.w ketika baginda sedang demam panas. Dia berkata " Wahai Rasul, engkau sekarang sedang mengalami sakit luar biasa,"

Baginda bersabda, " Ya, aku sedang sakit demam yang dahsyatnya sama seperti dua orang lelaki di antara kamu yang menderita demam," Innu Masud bertanya, " Jika demikian, bererti kamu memperolehi dua pahala?" mendengar itu, baginda bersabda, " Betul, memang seperti itu. Tidaklah seorang muslim tersusuk oleh duri atau lebih berbahaya daripada itu melainkan ALLAH akan menghapuskan kesalahannya dan menggugurkan dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya."
(HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Seseorang pasti mendapat kesulitan dan kesenangan
Pasti ada kebahagiaan dan kesedihan menghampirinya
ALLAH memintanya supaya mensyukuri nikmat-Nya

Setiap musibah yang menimpanya hendaklah sabar.
Ketahuilah tidak ada kesukaran sepanjang zaman.
Dan tidak pula ada kenikmatan sepanjang zaman.

*Ya Allah.. jadikanlah kami orang yang sabar menempuhi setiap dugaanMu.. dan kami mohon Ya Allah.. janganlah Engkau bebankan kepada kami dengan bebanan yang berat sebagaimana yang yang telah Engkau bebankan kepada orang2 yang terdahulu daripada kami... jangan lah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya... Engkau maafkanlah kesalahan kami dan ampunkanlah dosa kami.. Engkau berilah rahmat dan hidayahMu kepada kami... Amin..

No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin